Arvid Bengtsson arbetar som sjuksköterska på geriatriken

- Inom geriatriken så får du en otrolig bredd. Du får se så mycket och du möter en multisjuk patientgrupp som gör att man behöver tänka till hela tiden och det är det som jag gillar som sjuksköterska. Hör Arvid berätta mer om sitt jobb i filmen.

Arvid Bengtsson sjuksköterska berättar om sitt jobb

Vad är det bästa med att jobba här?
Framför allt mötet med patienterna. Dels är en väldigt intressant patientgrupp. Oftast väldigt multisjuka som gör att man behöver tänka till hela tiden i yrket som jag gillar som sjuksköterska. Det är även en ganska skör och utsatt patientgrupp också som gör att man måste verkligen ta hänsyn till allt och ha olika delar i teamet som fungerar.

Om man ska börja jobba inom geriatriken så det är framför allt för att du får den här otroliga bredden, du får se så mycket. Otroliga sjukdomar som man inte har hört talas om på andra ställen. Du får dels verkligen vidareutveckla omvårdnadsdelen av din yrkesprofession. Du får verkligen träna på den också här. Du får verkligen utvecklas tillsammans med patienter och andra i teamet också.

Känner du att patienterna har lärt dig något?
Oj, ja verkligen! Jag har fått träffa så mycket patienter och de har ju en sådan verkligt otrolig livserfarenhet här de har ju levt så pass länge så man lär sig något varje dag om lite småsaker. Allt från Beethoven till bara någon liten grej om hur det var att mjölka kor för sjuttio år sedan. Man får lära sig så mycket av de här patienterna. Jag tror att jag uppskattar saker lite mer i vardagen. Jag har fått ett perspektiv liksom att…faktiskt kunna…svårt att sätta ord på det, man känner sig mer avslappnad i vardagen.

Tänkte du att du skulle jobba i geriatriken?
Nej det trodde jag inte. Inte när jag började plugga en gång i tiden. Jag blir väl akutsjuksköterska, men ju längre utbildningen gick kände jag näe det är tråkigt där. Jag tar det här istället. Det som är charmen är att du måste ha huvudet på skaft. Jag tror att många tror att geriatriken är ganska trist och tråkig och att det inte händer så mycket. Men jag tror att man ska komma hit och titta.

Vad driver dig i jobbet?
Det är faktiskt känslan av att man faktiskt hjälper någon och gör någons liv lite bättre. Eller gör det där lilla extra. Det är det jag går igång på. Man gör det där lilla extra för en person och man ser vad det betyder för den. Det är väl det som jag tycker är absolut det roligaste i mitt jobb. Man blir liksom varm i kroppen då kan man känna sig väldigt nöjd med det man har gjort en dag. Bara man får en liten bekräftelse på det där var nog bra. Man märker att det betyder väldigt mycket för patienten också. Det känns verkligen värmande.

Tack Arvid!