Välkommen till kognitiva mottagningen

Välkommen till vår kognitiva mottagning för minnesutredningar. Du kommer till oss efter remiss från läkare på din vårdcentral eller husläkarmottagning.

Vi utreder misstänkt demenssjukdom och sviktande minnesförmåga främst hos dig som är över 65 år och bor i Upplands-Bro, Järfälla, Sundbyberg och vissa delar av Solna.

För att börja en minnesutredning hos oss ska du först ha gjort en så kallad basal minnesutredning på din vårdcentral. Om din läkare efter det bedömer att en vidare utredning bör göras får vi en remiss från vårdcentralen. Efter att vi fått remissen därifrån skickar vi en kallelse hem till dig.

Specialistmottagning

Kognitiva mottagningen är specialiserad på olika sjukdomar som kan drabba minnet.

Att ha svårigheter med minnet kan bero på många olika saker och hos oss utreder vi orsakerna genom att göra en så kallad utvidgad minnesutredning.

Vid ditt första besök

Vid ditt första besök får du träffa en läkare för samtal och för att genomgå en kroppslig undersökning. Då tas bland annat EKG och blodprover och kontroll av  längd och vikt görs. Du får också göra ett minnestest. Efter samtalet med läkaren kommer ni överens om fler tider för andra undersökningar.

Längden på hela minnesutredningen varierar, men brukar ta mellan 1-3 månader.

Vi som arbetar på den kognitiva mottagningen är läkare specialiserade på minnesproblematik och äldre samt sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut, psykolog, kurator och medicinsk sekreterare.

Tips och råd

Vi erbjuder patienter och närstående tips och råd kring bemötande vid demenssjukdom samt stödsamtal. Vi förmedlar också kontakt till olika demensföreningar och demenssjuksköterska i kommunen.

Kontakta kognitiva mottagningen

Telefonnummer: 08-123 387 20

Telefontid: Måndagar-torsdagar 8-12, 13-16, fredagar 8-12

Enhetschef: Eva-Sofie Nilsson

 

Hitta till oss

Vi finns på Jakobsbergs sjukhus, Birgittavägen 2A i Jakobsberg.